Efter en vecka av stadssafari i Vancouver och Seattle var det äntligen dags för resans troliga höjdpunkt, fyra dagar med lugn och ro och episk natur i Cannon Beach.

Cannon Beach är en av flera mindre städer belägna längs med Oregons kust cirka två timmar från delstatens största stad Portland. I Cannon Beach bor strax under 2 000 personer och staden fungerar primärt som en tillflyktsort för turister och boende i Oregon som vill ta det lugnt en helg.

Det första noterade färden till Cannon Beach skedde av upptäckaren och soldaten William Clark i början av 1805. Här träffade Clark en del av ursprungsbefolkningen och upptäckte mer av området under 1806.

Buss från Portland

Efter att ha anlänt till Portland med tåg från Seattle hoppar jag på den planerade bussen och är i princip nere vid strandkanten på två timmar.

Här bor jag på hotellet Surfsand Resort precis vid vattnet. Efter att ha bott billigt och enkelt och delat både toalett och dusch hittills under resan ska det bli gött att ha det flottare i några dagar.

Då det är lågsäsong och söndag frågar hotellets receptionist mig om jag kan tänka mig betala 60 dollar mer per natt för ett rum med utsikt över Stilla havet. Jag tackar nej, men blir lyckligtvis uppgraderad gratis ändå. Vistelsen får en schyst start!

I rummet på hotellet Surfsand Resort väntade deras maskot, lunnefågeln Taffy.

Tvättstuga och strandpromenad

Nästa morgon är det äntligen dags att styra upp min smutstvätt. Jag promenerar genom den lilla staden som är fylld med små nischade butiker, restauranger och hotell till en närliggande camping för husbilar. Här finns det en tvättstuga.

Gata i Cannon Beach med fin utsikt
På väg till tvättstugan vid en närliggande camping för husbilar.

När jag väl hämtat tvätten, köpt proviant och tagit en kaffe i hotellobbyn är det äntligen dags att upptäcka mer av kusten. Jag beger mig söderut längs med stranden mot Haystack Rock.

Haystack Rock är en av Oregons landmärken. Den 72 meter höga och fridlysta stenformationen var för miljoner år sedan en del av kusten men är sedan länge separerad på grund av erosion.

Taffy med Haystack Rock i bakgrunden på rummets uteplats.
Fötter i sanden framför Haystack Rock
Varm sand och skön sol men frisk och hård vind vid Haystack Rock. Att ligga ned hjälpte föga.

Tidvattnet omger formationen och är man inte försiktig kan man bli strandsatt på den i timmar om man ger sig ut vid fel tillfälle. I de pölar som tidvattnen ger upphov till hittar man sjöstjärnor, krabbor, havsanemoner med mera.

Hajktur mot Ecola State Park

Jag lämnar Haystack Rock, fyller på med varma chocolate chip cookies från hotellets lobby och beger mig norrut längs med stranden för att utforska lite av Ecola State Park inför morgondagens ordentliga hajktur.

Hund på strand
Som denna hund sprang längs med den kilometerlånga stranden.
Jag på huk framför bergspassage
Jag framför vattenpassagen till Crescent Beach vid Sea Lion Rocks. Jag trodde det var grunt. Det var det inte.
Gröna kullar vid strandkant
Här vid Waterfall Creek tog avskilda Crescent Beach slut.
På trappa med strand i bakgrunden
Lyckligtvis fanns det en trappa upp för kullarna så man slapp gå samma väg tillbaka.
Gunga högt uppe omgiven av träd
Reseförsäkring till trots, denna gunga högt ovanför marken lämnade jag ifred.
Selfie med utsikt över kusten
Det var läge för en selfie några minuter innan utkiksplatsen Ecola Point.

Den amerikanska gästfriheten

Då den korta promenaden blev klart längre än jag trodde, beslutar jag mig för att lifta de fem kilometrarna längs med bilvägen tillbaka till Cannon Beach. På andra försöket stannar en bil och jag hoppar in i baksätet med Rob, Sara, Hope och Matt.

Fyra personer vid ett matbord
Rob, Sara, Hope och Matt bjöd på skjuts och en öl och ville bland annat prata om Zlatan Ibrahimovic.

Familjen bor alla i eller i anslutning till Portland och är i Cannon Beach för att ta det lugnt och hälsa på ägarna till baren Bill’s Tavern & Brewhouse de känner litegrann.

Rob insisterar att på att bjuda mig på en öl och vi sitter här en timme och pratar om Sverige, att turista i USA och framför allt om fotboll. ”Are you a fan of Zlatan?”, undrar Rob som är ett stort fan av Major League Soccer och det lokala laget Portland Timbers. Att Ibrahomvic kommit hit tycker han är fantastiskt.

När politik kommer på tal avbryter Sara och gör det tydligt för mig att de tycker att deras sjukvårdssystem suger och att deras president är en idiot. Vi flinar alla lite, om än uppgivet.

Efter pratstunden byter jag kontaktuppgifter med Hope och Matt och vi beslutar oss att ses för mat och dryck och utforska deras hemstad Portland när jag dyker upp där senare i veckan.

Stranden sent på kvällen
Väl tillbaka på hotellet hade solan börjat lägga sig och brasorna på stranden tändas.

Jag lägger mig i badkaret 20:30 för att fräscha upp mig, 22:30 ligger jag fortfarande kvar. Imorgon ska jag ta mig an Ecola State Park med ny energi.

/Alex