En orsak till att jag valde att besöka Cannon Beach av alla städer längs med Oregons kust var att parken Ecola State Park bara låg några kilometer bort.

Ecola State Park är en populär destination för vandringsentusiaster i USA. Parken sträcker sig kilometer efter kilometer längs med kusten i Oregon mellan städerna Cannon Beach och Seaside.

Parken består av gamla skogar, lummiga vandringsleder, utkiksplatser vid branta klippor och några stränder. Man kan ta sig runt hyfsat lätt både till fots och med bil.

Högt tidvatten hindrar genväg

För att utforska parken ordentligt är tanken är att ta samma genväg som igår genom en passage mellan två stenformationer i Cannon Beachs norra ända.

Dock visar det sig att tidvattnet är över 20 meter högre upp på förmiddagen. I den igår knädjupa passagen kraschar nu vågorna våldsamt in. Jag tar istället samma väg som bilisterna innan jag hittar tillbaka till vandringsleden jag tog igår.

Småfåglar som letar efter mat i sanden
Hungriga småfåglar vid vattnet på väg till Sea Lion Rocks i norra Cannon Beach.
Privata hus nära stranden
Privata hus ett stenkast från stranden i norra delen av staden.
Fallet stort träd vid vandringsled
Tillbaka på vandringsleden på väg till Ecola Point.

Lunch och fyrspaning på Indian Beach

Istället för att gå till Ecola Point igen, beger jag mig direkt längre norrut till Indian Beach. På grund av stormar i vintras är vissa vandringsleder avstängda så jag får gå längs med den kringliga bilvägen istället. Jag försöker lifta, men har otur. Bara en bil stannar för att berätta att de har baksätet fullt med packning.

Skogsväg med skylt vid höger sida
Vägen från Ecola Point till Indian Beach var ganska tråkig, men lyckligtvis i skugga.

Väl framme på Indian Beach kyler jag fötterna genom att vandra i vattnet till strandens ena ända för att äntligen sätta mig på några klippor, fotografera och äta lunch. Det är inte ett moln på himlen och solen lyser starkt, men vinden fläktar mer än tillräckligt.

Utsikt över stranden Indian Beach
Utsikt över Indian Beach.

Efter lunchen beger jag mig upp längs med en vandringsled för att få en bättre titt på Tillamook Rock Lighthouse. Denna pensionerade fyr som står på en liten klippa två kilometer från land stod klar 1881 och användes ändå till 1957.

Genom åren har väder slitit hårt på både klippan och på byggnaden själv som när den byggdes var den dyraste i sitt slag i USA. Den kan bara nås med helikopter och under tiden på året då sjöfåglar bygger bo på klippan får inte ens ägarna åka dit.

Fyr ute på en liten ö långt bort
Två kilometer från kusten hittar man fyren Tillamook Rock Lighthouse.

Fika och valspaning vid Ecola Point

Då det gått några timmar, mitt vatten snart är slut och jag börjar känna mig sliten i värmen tar jag mig tillbaka mot Indian Beach.

Jag har tur och får skjuts tillbaka till Ecola Point av en surfare från grannstaden Astoria. Tydligen har jag valt rätt tid att besöka Oregons kust nu då det är varmt, torrt och fortfarande få besökare.

Väl tillbaka på Ecola Point äter jag den sista av hotellets chocolate chip cookies och fyller på min vattenflaska och övar på att prata tyska med en familj från Rostock som också kollar in utsikten.

Kaka framför fin utsikt över Cannon Beach
Fikapaus vid Ecola Point. Minuterna senare dök en gråval upp ovanför klipporna till höger.

”Scheiße! Scheiße! Sheißse!”, ropar plötsligt familjens vuxne son och greppar sin systemkamera och siktar ut över kusten. Vi ser alla en gråval dyka upp och ned några gånger i vattnet.

Lågt tidvatten öppnar genväg till hotellet

Då tidvattnet nu är lägre tar jag gårdagens vandringsled ned till Crescent Beach för att återigen svalka fötterna i vattnet och promenera tillbaka till hotellet för att lägga mig i badkaret.

Skylt framför vandringsled
En del av vandringsledet ned till Crescent Beach.
Träd framför strand
Några minuter innan man nådde sanden på Crescent Beach.
Passage mellan två stenformationer
När tidvattnet var lågt kunde man ta denna genväg mellan Crescent Beach och Cannon Beach.
Fotspår i sanden av en fiskmås
Fotspår av en av kustens många fiskmåsar.
Många fiskmåsar vid strandkanten
Troligt planeringsmöte för att hitta statyer att skita på.
Solnedgång vid stranden i Cannon Beach
Samma fina syn ungefär 20:15 varje kväll då solen går ned.

Efter ett behövligt bad och middag avslutar jag sedan kvällen genom att kolla in solnedgången och leta upp en strandbrasa för att grilla marshmallows och fira Valborgsmässoafton.

/Alex