Efter en vecka av intensivt turistande och många dagar med över 20 000 steg i benen blev sista dagen i Seattle en lugn historia med finkaffe och en lokal historielektion.

Det sägs att det är meningen att man ska ta det lugnt på semestern, men när man vaknar tidigt med upptäckarlusta i kroppen kan det vara svårt att låta bli. Denna sista dag i Seattle blev dock en dag med lågt tempo där jag lärde mig lite lokal historia.

Efter dagens sovmorgon, sena lunch och lite shopping var det dags för en historielektion, men först en promenad och en stor kopp kaffe.

Framför CenturyLink Field
CenturyLink Field där Seattles Sounders (MLS) och Seattle Seahawks (NFL) spelar.
Pariserhjulet Seattle Great Wheel.
Pariserhjulet Seattle Great Wheel nere vid hamnen.
Korsningen vid Pike Place Market
Shoppingpromenad. Här vid korsningen vid Pike Place Market.

Ett Starbucks med eget rosteri

Vid Pike Place Market finns förutom den kända saluhallen även världens allra första Starbucks (även om den bytt adress en gång). Kafékedjan grundades här i Seattle 1971 innan den växte och idag finns på 30 000 olika platser världen över.

Likt att åka upp i Space Needle dissar personalen på mitt hostel idén ta en kaffe på världens första Starbucks. Istället rekommenderar de att besöka det stora rosteriet Starbucks Reserve 20 minuter därifrån.

Beställningsdisken på rosteriet.
Specialbrydger och kaffe från hela världens fanns att beställa på Starbucks Reserve.

Starbucks Reserve har kaffe från hela världen och fungerar som ett laboratorium där nya brygder tas fram och utvärderas. Det är stort, snyggt och fräscht och har funnits på 1124 Pike Street sedan 2014.

Även om jag har vett att uppskatta kaffe bryggt med en Moccamaster är jag personligen verkligen ingen kaffekännare. Efter första slurpen känner jag dock att detta kaffe är något alldeles extra mot det som serveras på kedjans ställe på Regeringsgatan i Stockholm.

De stora rosterimaskinerna på Starbucks Reserve.

Jag fikar klart, vilar fötterna en stund till och tar sedan en titt på de enorma rosterimaskinerna innan jag köper en souvenir och beger mig vidare.

En stad som brann ner och byggdes upp lite högre

När man vandrar runt i Seattles gamla affärsdistrikt vid Pioneer Square dyker det ibland upp sektioner med ljuslila glasstycken på stadsdelens trottoarer. Gatukonst skulle man kunna tro, men några meter under dessa sektioner finns faktiskt stadens gamla kvarter och dessa glasstycken släpper in ljus i dem.

Området vid Pioneer Square
De gamla affärsdistrikten vid Pioneer Square.
Sektion med glas på trottoar.
Ljusinsläpp till stadens gamla kvarter under nuvarande gator.

6 juni 1896 drabbades Seattle av en stor brand som slukade hela 25 kvarter, fyra båtvarv och alla tågstationer i staden. Katastrofen började då svensken (!) Jonathan Back välte en bytta med varmt lim hos en av stadens hantverkare. Elden spred sig snabbt bland trähusen och när en närliggande spritaffär explodera som följd, gick det ännu fortare.

”Wow, from Stockholm! You’re gonna be impressed. We got buildings here that are over 100 years old”

Guiden på Beneath The Streets som berättar om Seattles historia.

Mirakulöst nog dog bara en enda person under branden som dock satte punkt för stadens stora problem med gnagare då över 1 000 000 råttor strök med i elden.

Folk lyssnar på historieturen
På historietur under gatorna med Beneath The Streets.
Nedbrunnet kvarter från 1896.
Hur denna del av Seattle såg ut efter den stora branden 1896.
Folk lyssnar på historieturens föreläsare
Turen sträckte sig över flera kvarter ovan och under jord.

Restaureringsarbetet påbörjades snabbt efteråt och stadens nya kvarter som byggdes med murbruk istället för trävirke lades direkt ovanpå resterna av det gamla. Det tidigare instabila fundamentet i form av lerfylld våtmark spolades även rent. Seattle gjorde om och gjorde rätt.

Idag används dessa underliggande kvarter kring Pioneer Square främst till historieturer för turister som den jag gick på. Men verksamheter som exempelvis komediklubben Comedy Underground är belägna i dessa kvarter några meter under fötterna på dagens Seattlebor (som tydligen inte har en aning).

Efter historieturen tänkte jag bokstavligen talat på var jag sätter fötterna denna sista kväll i Seattle.

/Alex