Då superhjälteeposet Avengers: Endgame tog musten ur mig i torsdags kväll kommer här en försenad sammanfattning av min första dag i Seattle, Washington.

Hostelling International at the American Hotel i Downtown Seattle är min bas för vistelsen i i denna stad i nordvästra USA. Hostelkedjan som finns över hela landet har jag tidigare bott på i både San Francisco och Los Angeles.

Kedjan är billig, säker, central och har bra service 24 timmar om dygnet från den engagerade personalen. Lokalerna må vara nedgångna, men det är inte ofräscht.

Väggmålning inne på hostelet.
En av de dekorerade väggarna i hostelets korridorer.
Rum med hög- och lågsäng på hostelet.
Mitt enkla rum på Hostelling International. Utanför bild finns spegel, handfat och ett skåp för förvaring.

Första morgonen äter jag den obligatoriska mackan med jordnötssmör och sylt samt tar en kopp kaffe innan jag promenerar ner till hamnen för att kvickna i av solen och den lätt kyliga, men friska luften.

Skyskrapor i fjärran.
Skyskrapor i fjärran i stadens centrum.
Trottoaren längs med hamnen i Seattle.
På promenad längs med hamnen.

Färska råvaror på Pike Place Market

En av Seattles mest klassiska platser är Pike Place Market. I denna saluhall i anslutning till hamnen har jordbrukare, hantverkare och försäljare sålt sina varor sedan 1907. 112 år senare är det fortfarande populärt att komma hit oavsett om man vill äta frukost, köpa råvaror eller bara titta runt.

Ingången till Pike Place sent på kvällen
Ingången till Pike Place Market senare på kvällen.
Försäljning av fisk i saluhallen.
Försäljning av fisk inne i saluhallen på morgonen.

Hundratusentals bitar tuggummi

Nästintill Pike Palace Market ligger Seattles kanske mest säregna plats, The Market Theater Gum Wall. I denna sluttande gränd är nämligen tegelväggarna täckta av hundratusentals bitar tuggummi.

Folk började trycka hit tuggummi redan 1993 och sedan 1999 har The Market Theater Gum Wall varit en känd turistattraktion där folk till och med tar sina bröllopsfoton.

2015 måste tegelväggarna dock rengöras för att förhindra erosion av allt socker. Efter 130 timmar och 1 070 kg tuggummi var väggarna rensa, men idag är väggarna återigen färgglada och kladdiga.

En liten del av Market Theater Gum Wall
En liten del av Market Theater Gum Wall.
Folk som fotograferar En liten del av Market Theater Gum Wall
Tidigt på morgonen var redan många på plats för att ta bilder på allt tuggummi.

Nördande på MoPOP

En dryg timme senare står jag vid foten av landmärket och utkikstornet Space Needle. Nästintill ligger MoPOP eller Museum of Pop Culture som det också heter. Här kan besökare se oerhört imponerade utställningar relaterade till musik, film, spel och serier.

MoPOP har en lekfull arkitektur och ljussättning.

MoPOP är ett icke vinstdrivande museum för populärkultur som grundades av affärsmannen och Paul Allen som även grundade Microsoft med Bill Gates.

Rockbandet Pearl Jam har stor egen sal fylld med allt från guldskivor, backstagepass och användna instrument till sångaren Eddie Vedders privata anteckningar med låttexter. Utställningen har gjorts tillsammans med bandet och deras fans och det märks sannerligen.

Skylt av Pearl Jams logotyp
Pearl jams klassiska logotyp i en monter på museet.
Utställningsbås för Pearl Jams sal på MoPop
En den av Pearl Jams stora utställning.
Eddie Vedders privata anteckningar med låttexter
Eddie Vedders privata anteckningar med låttexter.

I utställningen Hendrix Abroad får vi se föremål och fotografier samt läsa många korta anekdoter från den legendariske gitarristens konserter runtom i världen mellan 1966 – 1970. Jag hittar till och med en anekdot från Lorensbergsteatern i Göteborg.

Väggmålning av Jimi Hendrix
Vid ingången till utställningen om Jimi Hendrixs turnerande i världen.

I museets källare finns en samling föremål från science fiction-klassiker som Back To The Future, Ghostbusters, Terminator och Alien. Nästan alla föremål kommer från grundaren Paul Allens familjs stora privata samling. Tyvärr är det svårfotograferat i det mörka salen.

Originalmanuset till filmen Alien
Ridley Scotts originalmanus till klassiska science fiction-skräckfilmen Alien.

Utöver detta har MoPop bland annat en fin fotoutställning för artisten Prince, ett litet men proppfyllt rum för grungeikonerna Nirvana, en imponerande gitarrsamling och rum fyllda med kläder och föremål från fantasy- och skräckfilmer.

Minnesstatyn för sångaren och Soundgarden-medlemmen Chris Cornell utanför MoPOP.

Avengers: Endgame på IMAX

Efter två timmar på MoPOP beger jag mig till närliggande Boeing IMAX Theater för den amerikanska biopremiären av superhjältefilmen Avengers: Endgame.

Denna 22:a (!) film i Marvel Cinematic Universe som startade med Robert Downey Jr i Iron Man 2008 lär slå alla landets biorekord under denna premiärhelg. Torsdagens rekord tog den från Star Wars: the Force Awakens direkt!

Då platsreservationer inte förekommer på alla amerikanska biografer ringlar kön lång flera timmar innan. Stämningen är på topp! Det skrattas och skämtas och många har kommit utklädda och ”in character”.

Två lokala Seattlebor i kön till bion.
Joe och Margaret från Seattle jobbar på Amazon och utmanade mig på kortspelet Exploding Kittens i väntan på biopremiären.

Då jag inte vill avslöja något om den efterlängtade filmen tar blogginlägget helt enkelt slut nu.

/Alex