Att utforska någon av Seattles öar kändes som en given dagsutflykt. På lilla Vashon Island mötte jag fin natur, trevliga människor, unika butiker och brutala backar på hyrcykel.

Vashon Island ligger sydväst från Downtown Seattle och har ungefär 11 000 invånare på sina 96 kvadratkilometer. För att ta sig till och från ön är befolkningen beroende av Seattles många färjor. Med bilfria King County Water Taxi tar det exempelvis 20 minuter från Seattles hamn.

På båt med Downtown Seattle i bakgrunden
På King County Water Taxi strax innan 08:00.

När jag sätter min fot på ön och börjar ta mig in mot stadskärnan blir kontrasten stor mot Seattle. Det är lantligt, grönskande, långt mellan husen och sparsamt med trafik.

Trädskulpturer vid väggrenen
Trädskulpturer som dessa fanns vid flera hus på ön.

Liten stadskärna med unika butiker

Centrala Vashon består i princip av en lång gata som innehåller allt för en typisk småstad. Här finns affärer, restauranger, fik, post- och bankkontor, bensinmackar, begravningsbyrå, kyrka och en biograf. Det är väldigt litet, men också väldigt charmigt.

Butiksedjor lyser med sin frånvaro i Vashon. Här är det öbornas egna ölbryggerier, snabbmatsrestauranger, bagerier och kafferosterier som gäller.

Huvudgatan i Vashon.
Huvudgatan i Vashon.

Hyrcykel hos Spider’s

Väl framme kliver jag in hos Spider’s Ski & Sports för att hyra en cykel. De har inte öppnat ännu, men tar glatt emot mig ändå. Ägaren Spider är på bra humör och förklarar allt vad jag behöver veta om min cykel och ger tips på de finaste rutterna.

Spider bakom disken
Spider själv bakom disken i sin butik.
Jag håller i min hyrcykel
Med hyrcykeln utanför Spider’s.

Point Robinson Lighthouse

Jag tackar och beger mig ut till öns sydöstra delar för ett kolla in Point Robinson Lighthouse. Genast blir det uppenbart att Spider inte skojat om öns backar. Får man inte svindel, får man mjölksyra.

Väg vid vattnen på ön.
Inte alla, men många vägar såg ut så här på ön.
Strand med trädstockar
Efter en tuff backe fick man ta en strategisk paus.
Point Robinson Lighthouse
Point Robinson Lighthouse på sydöstra Vashon Island.
Strand vid Point Robinson Lighthouse
Strandkanten vid Point Robinson Lighthouse.

Glasspaus och vila innan avfärd

Efter pausen vid Point Robinson Lighthouse beger jag mig tillbaka mot Vashon, men gör en avstickare till öns andra lilla tätort Burton för att fylla på vatten och ta en behövlig glasspaus. Totalt tar cykelturen fyra timmar.

Glass i hand med småbåthamn i bakgrunden
Glasspaus nära öns andra lilla tätort, Burton.

Väl tillbaka frågar Spider hur det gick och jag hymlar inte med att backarna var brutala, men att det klart var värt det. Innan jag tackar för mig tipsar han mig om att stadens apotek har bra souvenirer och vilka de bästa matställena är.

Efter att ha valt precis rätt kylskåpsmagnet och sedan tagit en behövlig burgare och milkshake på suveräna Island Queen, sätter jag mig på bussen tillbaka till hamnterminalen.

Klockan är 15:30, färjan av avgår 16:58 och jag ser att jag redan är uppe i 19 000 steg. Jag lägger mig och vilar ögonen på en bänk i solen nere vid hamnen.

De hårda träplankorna känns ljuvliga mot kroppen jämfört med öns brutala backar.

/Alex