När det är påsktider är det många som tänker på kaniner. Tyvärr är det vanligt att köpare inte klarar av eller vill ta hand om sina husdjur längre. Det är då Vancouver Rabbit Rescue and Advocacy hjälper till.

Efter att ha åkt buss i en halvtimme från Downtown Vancouver befinner jag mig en bit nedanför Kitsilano i de södra delarna av staden. I detta fina bostadsområde fylls gata efter gata med små och medelstora villor och höga böljande träd.

Ett litet vitt hus sticker ut med sin stora kaninbur på framsidan. Väl inne på husets bakgård lär man sig dock fort att detta inte är ett hem till en vanlig husdjursälskare, detta är nämligen basen för Vancouver Rabbit Rescue and Advocacy (VRRA) som tar hand om och hittar nya hem åt övergivna kaniner i staden.

Kaninbur på framsida av hus
Framsidan på VRRA i södra Vancouver.

Startade VRRA 2003

Jag träffar Olga Betts som jag mailat kort med innan resan. Sedan 2003 driver hon och hennes make med hjälp flera frivilliga denna filial av internationella House of Rabbits som finns runtom i USA, men även i Hong Kong och i Japan.

På sin bakgård och källare hushåller Olga omkring 100 kaniner på daglig basis. Att hyra en extern lokal skulle vara alldeles för dyrt. Över 30 kaniner finns dock utplacerade hos olika fosterföräldrar runtom i Vancouver.

Olga betts med kaninen Rupert
Olga Betts har drivit VRRA sedan 2003. Här med kaninen Rupert i famnen.
Kaniner i burar utomhus
Kaninerna turas om att vara inne och ute på bakgården varje dag. Alla har fått egna namn.
Burar med kaniner i ett skjul
I ett skjul på bakgården finns ännu fler burar som kaninerna delar med varandra.
Två kaniner myser tätt ihop
På de flesta burar står det hur de olika kaninerna hittades innan de kom till VRRA. Dessa två kom från ett annat härbärge i februari.
Liten vit kanin som heter Damien
På Damiens skylt står det en varning. Han bits tydligen.
Hylla med produkter att köpa
I husets källare finns fler kaniner, men också mat och böcker att köpa. Donationer är också välkomna då veterinärbesök för kaniner är dyrare än för exempelvis hundar och katter.
Två månader gamla Charlie.
På golvet i källaren hittar vi två månader gamla Karen.

Olga pratar engagerat med mig om organisationen samtidigt som hon tar korta pauser med kunder som kommer och går. Jag går runt på bakgården och tittar på och klappar de många nyfikna kaninerna.

En liten donation senare är jag på väg tillbaka till Downtown Vancouver med kaninpäls på jeansen. Olga och hennes medhjälpare har ett ärende och hoppar in i bilen. Kanske behöver en till kanin ett nytt hem.

Mer information om VRRA finns att läsa på vrra.org.

/Alex