När man reser i USA tänker nog de flesta att en hyrbil eller de klassiska Greyhound-bussarna är det som gäller. Att åka tåg är dock lugnt och skönt och ett utmärkt sätt att se naturen samtidigt.

2015 åkte jag tåg längs med kusten från Oakland utanför San Francisco ända ned till Los Angeles. Turen som då tog tolv timmar var sagolikt fin, så att resa på samma sätt från Vancouver till Seattle kändes givet.

Tågbiljetter i USA köper man enklast direkt från järnvägsbolaget Amtrak som har linjer mellan alla större och mindre städer på båda kusterna. Det är hyfsat billigt och bolagets app är enkel att använda.

När man åker tåg in till USA går man igenom en liknande säkerhetskontroll som när man flyger. Man får visa sitt pass, svara på frågor om syftet med resan samt ta ett foto och fingeravtryck. Vid den faktiska gränsen sker en till enkel passkontroll av samtliga passagerare på tåget.

När det är avklarat är det bara att ta en plats i tågets fina panoramavagn, knyta upp skorna, lägga telefonen på laddning och bara njuta av utsikten.

Utanför Pacific Central Station i Vancouver.
Utanför Pacific Central Station i Vancouver. En otroligt tråkig tågstation.
Kö till incheckning på Pacific Central Station
Incheckning och passkontroll ska precis börja. Proceduren liknar den på flygplatser med passkontroll, frågor, fotografering och fingeravtryck.
Tågvagn på Amtrak Cascades
Amtraks tåg är inte riktigt lika fräscha som exempelvis SJ, men de är mysiga och har mycket rymliga säten.
Två medresenärer i panoramavagnen
Israeliska Ayelet och brittiska Jonathan stod för trevligt sällskap i tågets panoramavagn där vi satt under färden tills solen gick ned.
Sjöutsikt från tågvagnen innan Bellingham i Washington.
På väg in till staden Bellingham efter att ha passerat den amerikanska gränskontrollen.
Sjöutsikt med solnedgång från tågvagnen
När solen började sjuka hade vi passerat Samish, Washington.

Väl framme i Seattle traskar jag blott fem minuter till mitt boende på Hostelling International at the American Hotel. Efter ännu en dag med över 20 000 tagna steg blir jag inte sömnlös i Seattle.

/Alex