Efter att ha spenderat över tio timmar i luften och några timmar i Island i samband med resans mellanlandning i Reykjavik är jag slutligen på plats i Vancouver, Kanada – första anhalt på #Skogcoast3!

Efter en tur på 25 minuter med stadens SkyTrain från Sea Island där Vancouver International Airport är belägen kliver jag av vid de hippa kvarteren vid Yaletown i Downtown Vancouver.

Jag vandrar förbi stadsdelens många restauranger och bryggerier till mitt boende på YWCA Hotel mitt i centrum. Hotellet är som namnet antyder en del av organisationen YWCA Metro Vancouver som sedan 1897 arbetar för kvinnors jämställdhet.

Min energinivå är låg och efter ett inköp av schampo och tandkräm slocknar jag i hotellsängen ungefär 24 timmar sedan jag sov sist.

Morgontur längs med hamnen

”Jetlag ska utnyttjas”, brukar jag tänka och passande nog är jag vaken och hyfsat pigg redan sex på morgonen då solen långsamt går upp över staden.

Utsikt över BC Place
Utsikten över arenan BC Place från mitt rum på YWCA Hotel denna tidiga söndagsmorgon.

Jag vandrar långsamt från hotellet ned till vattenlinjen vid Coal Harbour för frisk luft. Inte många personer är ute på stadens gator denna söndagsmorgon och i princip alla fik och butiker har fortfarande inte öppnat. Det är lugnt och avslappnat.

Pink Alley i Downtown Vancouver denna
Pink Alley i Downtown Vancouver.
Downtown Vancouvers hamn
Vid hamnen i Downtown Vancouver. I fjärran Stanley Park och Grouse Mountain (bland flera).

På cykel runt Stanley Park

Efter en stadig frukost på mysiga The Spot strax utanför Stanley Park beger jag mig först till parken till fots innan jag inser hur stor den verkligen är och hur länge en promenad runt kommer ta.

Stanley Park är en 4,05 kvadratkilometer stor park omgiven av vatten i Downtown Vancouver. Tidigare bebodd i tusentals år av Kanadas ursprungsbefolkning är parken idag ett populärt turistmål. Den är döpt efter brittiske tidigare generalguvernören för Kanada, Lord Stanley (som även gett namn åt Stanley Cup).

Butiker för att hyra cyklar finns det gott om utanför Stanley Park och på ingen tid alls har hyrt en själv på närliggande Spokes Bicycle Rentals. Några minuter senare är jag tillbaka i parken redo att utforska.

Anställd med cykel på Spokes Bicycle Rental
En av många anställda på populära Spokes Bicycle Rental precis utanför Stanley Park.
Totempålar i Stanley Park
De nio totempålarna (en kom inte med på bild) i Stanley Park som hämtats från olika delar av British Columbia.
Brockton Point Lighthouse i Stanley Park.
Brockton Point Lighthouse i östra Stanley Park.
Väg runt Stanley Park
Vägen runt Stanley Park är oftast generöst bred men smalnar av till och från. Alla cyklar och promenerar motsols runt parken.
Böljande väg runt Stanley Park
En del av den långa och böljande vägen runt Stanley Park.
Jag ler på strand i Stanley Park
Nöjd och glad trots kännbar jetlag på en av stränderna i Stanley Park.

Mat och dryck med bekant från Arashiyama

När man reser själv träffar man mycket kul folk. Vissa snackar man kanske bara med i en halvtimme medan man börjar följa andra på sociala medier. Troligtvis ses man dock aldrig igen och därför var det kul att kunna träffa en resebekant från #Skogcoast2.

Resekamraten Carson
Ölprovning med Carson på Red Racer i Downtown Vancouver.

Carson kommer från Hong Kong, men bor i Vancouver sedan tidigt 2000-tal och jobbar för den kanadensiska regeringen. Vi blev att snacka på ett hotel i Arashiyama utanför Kyoto hösten 2018 och insåg att vi nog var de enda på hela stället som pratade engelska.

Skulle jag besöka Vancouver lovade Carson att bjuda mig på en öl och visa lite av staden. Det resulterar i kvällens ölprovning på puben Red Racer och middag på Rodney’s Oyster House i Yaletown.

Middag med ostron och krabba
Avslutande middag med ostron och skaldjur på Rodney’s Oyster House i Yaletown.

Vi rundar senare av kvällen med att se det senaste avsnitt från den sista säsongen av HBO:s succéserie Game of Thrones på 220 tum stor duk på den fullproppade baren The Buther & Bullock.

Vanligtvis visar baren hockey, men när Vancouver Canucks åkt ut ur slutspelet är det såhär de och många andra barägare gör för att locka folk till sig förklarar Carson.

Resans första riktiga dag är över och jag slocknar lika hårt i hotellsängen som kvällen innan. Snart kommer mycket mer!

/Alex