Att planera en längre resa till USA kan säkert kännas lika spännande som överväldigande, speciellt om man reser helt själv. Inför mitt tredje besök tänkte jag dela med mig av mina bästa tips.

Det finns mycket att se och uppleva i USA. Exempelvis de häpnadsväckande nationalparkerna, stora städerna, trevliga befolkningen och de till synes oändliga motorvägarna genom den varierande naturen.

Oavsett vad man tycker om USA i mångt och mycket kan jag tänka mig att de flesta åtminstone drömt om att göra en klassisk roadtrip genom landet.

Så har fallet varit för mig och hittills har jag haft privilegiet att göra två resor där jag besökt bland annat San Francisco, Yosemite National Park, Los Angeles, Las Vegas, Virginia, New York City, Miami och Washington D.C.

Snart bär det av igen och för att få ut mest av tiden innebär det en del planering och riskminimering för att kunna slappna av och bara njuta när man väl landat.

Ha reseinformation i Trello

Det bästa jag tycker man kan göra för att planera en längre resa oavsett vart man åker är att samla all information om resan i den kostnadsfria webbtjänsten Trello.

Att ha all reseinformation samlad på ett ställe ger dig bättre översikt och mindre stress.

I en så kallad tavla i Trello brukar jag skapa en lista för varje stad, ort eller nationalpark jag ämnar besöka. I varje lista skapar jag sedan ett kort med information om varje sevärdhet, utflykt, restaurang och dylikt jag kommer besöka eller är intresserad av.

Utöver information som öppettider, webbplats, gatuadress med mera kan du även ladda upp dina resedokument till de kort du skapar i en lista i Trello.

Utöver en lista för varje stad brukar jag skapa en allmän lista för förberedelser som att boka boende, köpa biljetter, ansöka om inresetillstånd och så vidare. Med Trellos justerbara färgmärkningar ser jag vad som är gjort, på gång eller inte påbörjat.

Appar, Dropbox och utskrifter

För en resa som tar dig till flera städer kommer du troligtvis ha många bokningar och biljetter i din inkorg.

För att hålla ordning och reda rekommenderar jag att du samlar bokningar och biljetter i de officiella appar som exempelvis tågbolag och hotellkedjor erbjuder. Jag samlar exempelvis mina bokningar av boende på Hostelworld.

Om du använder Google Drive eller Dropbox rekommenderar jag att du lägger biljetter och bokningar i form av PDF-dokument i en egen mapp för resan. Se dessutom till att skriva ut några exemplar av dessa dokument och ha med dem i en pärm på resan.

Digitala biljetter är inte alltid förstavalet i USA. När jag åkte buss med Greyhound 2015 var det endast utskrivna pappersbiljetter som gällde. Var beredd. Skriv ut.

Köp kontantkort med surf på plats

Att ha tillgång till säker och stabil surf är knappast något man behöver argumentera för resenärer. När man gått vilse och behöver kolla Google Maps eller beställa en Uber vill du inte behöva söka efter öppna (och potentiellt osäkra) Wifi-nätverk.

Mitt tips är att väl på plats skaffa ett kontantkort med fokus på surfmängd. Tidigare har jag förlitat mig på T-Mobile och troligtvis blir så fallet även denna resa.

Dubbelkolla dock om din telekomoperatör har generösa surfpriser i Nordamerika. Det kanske räcker.

Res endast med handbagage

Om du bor på samma plats och hotell under hela din resa kanske det känns självklart att checka in en större väska som bara kommer ligga på rummet. Men ska du resa runt lite blir en stor väska väskan snabbt en börda att släpa på.

Att bara resa med handbagage har flera fördelar:

  • Mindre att släpa på
  • Att packa tar kortare tid
  • Behöver inte checkas in på flyg
  • Du tar inte med onödiga prylar och kläder
  • Bagaget får lätt rum i många färdmedel utan extra kostnad

Boka smart

Att boka transporter och boende kan kännas som en djungel med tanke på hur många olika webbplatser och appar man kan välja mellan. Då jag botaniserat en hel del i detta tänkte jag lista mina rekommendationer

Hostelworld
Hitta hostels att bo på världen över. Du får matiga beskrivningar och recensioner på alla boenden och du kan boka och avboka direkt på webbplatsen eller i appen.

hostelworld.com

Google Flights
Jämför flygresor hos olika bolag. Ren webbplats utan massor av reklam. Du kan även spara potentiella bokningar och följa prisutvecklingen. Köpet görs sen på aktuellt flygbolags egna webbplats.

google.com/flights

Hotels.com
En klassiker för att hitta och boka hotell i olika länder. Kom ihåg att stänga av deras aggressiva mailutskick bara.

hotels.com

AirBnB
En annan klassiker där du hyr privatpersoners boenden. Allt från enskilda rum till stora herrgårdar där du bor med dem eller helt ensam. Bodde hos två tjejer i Los Angeles 2015 och det var supertrevligt.

airbnb.com

Amtrak
Att åka tåg i USA är underskattat. Det är smidigt, inte speciellt dyrt och att åka längs med kusterna är en upplevelse även om det kan ta några timmar. Ska du åka tåg är det Amtrak som gäller.

amtrak.com

Hotel Tonight
Här kan du hitta rabatterade hotellpriser upp till en vecka i förväg. I vissa städer som Miami och Las Vegas kan du tjäna tusentals kronor om du har is i magen och bokar med kort varsel.

hoteltonight.com

Greyhound
Hittar du inte tåg eller buss via Amtrak kan klassiska Greyhound vara ett alternativ. Går mellan alla olika städer i USA och är lite ruffigt men kul att åka med. Mellan vissa städer kan det dock finnas bättre alternativ.

greyhound.com

Dubbelkolla din reseförsäkring

Har du otur kan olyckan vara framme på resan och då kan du bli ruinerad om du behöver läggas in på sjukhus eller till och med flygas hem. Dubbelkolla därför med ditt försäkringsbolag om ett tillräckligt reseskydd ingår i din person- eller hemförsäkring.

Be ditt försäkringsbolag om skriftligt bevis på ditt reseskydd. Det kan vara nödvändigt att visa upp för att få vård och undvika oklarheter eller onödigt pappersarbete.

Ansöka om inresetillstånd

Innan du bokar något på din resa till USA, ansök först om inresetillstånd. Utan det kommer du inte in i landet, vilket vore synd.

/Alex